6 bæredygtige julegaveideer

For en grønnere jul er i alles interesse

Julen kan være en sådan lidt meeh affære for dem som går op i bæredygtighed. På den ene side er det skide hyggeligt, og noget man glæder sig til. På den anden side er det en overdådighedsfest, der minder os om vores ekstreme forbrugerkultur, og vor ubæredygtig den er.

Men det behøver ikke nødvendigvis at være sådan. Hvis man tænker sig lidt om, og søger at gøre sit julegaveindkøb bevidst og bæredygtigt, kan det at købe gaver til dem man elsker og holder af, sagtens være noget der ikke behøver at tære på ens samvittighed.

At købe julegaver er nemlig den allerbedste del af hele julen (og at modtage dem selvfølgelig), og mens det dog plejede at være hamrende svært at finde bæredygtige julegaver, er der nu hundredvis af både små og store firmaer, som sælger økologiske, bionedbrydelige, fair-trade, og veganske produkter, som er perfekte til dit julegaveindkøb. Det vigtigste at huske, når man begiver sig igang med sine julegaveindkøb, er at selv små ændringer i måden man forbruger, kan gøre en stor forskel for miljøet.

Så i tro med juleånden har vi derfor her lavet en guide med 24 bæredygtige julegaveideer, så at du kan gøre en forskel her i juletiden, der jo netop handler om at gøre en forskel.

Veganske skønhedsprodukter

Hvad end du skal købe julegaver til mænd eller kvinder, er veganske skønhedsprodukter garanteret at falde i god jord. Den veganske produktserie fra The Body Shop er især en gave som passer perfekt som julegave, da enhver person med kærlighed for sig selv, vil kunne nyde godt af lidt luksuspleje her om vinteren. Hvad end gavemodtageren er veganer eller ej, kan alle drage fordel af skønhedsprodukter fri for kemikalier og andet møg. The Bodyshop tilbyder alt fra veganske hudplejeprodukter, til vegansk hårpleje, vegansk makeup og kropspleje. Et ideelt sted at begynde sit bæredygtige julegaveshopperi.

 


thebodyshop.com/da-dk


 

“Pas på naturen, og naturen vil passe på dig. Ødelæg naturen, og naturen vil ødelægge dig.” – Aboriginsk ordsprog

 


 

Bæredygtige Basics

Bæredygtige basics, hvad end det er bæredygtigt undertøj, bæredygtige sokker eller bæredygtige leggings, er en af de ting som er garanteret at falde på et godt sted. I modsætning til almindelig tøj, hvor det kan være svært, nærmest umuligt, at ramme rigtigt, passer basics til enhver tøjstil.

Personligt har jeg anmodet min familie om ikke at købe tøj til mig i julegaver, medmindre det er undertøj, sokker eller leggings, da jeg simpelthen bare ellers ikke får det brugt. Det er svært at købe grimme sokker – det kan lade sig gøre, men det er fandme svært.

Så er problemet bare, at sokker og undertøj kan virke som en sådan lidt kedelig gave. Ved at købe bæredygtige basics i høj kvalitet, ændrer det lidt hele gaven fra “Her er par sokker. God jul.”, til “Her er et par super dejlige bæredygtige sokker i merinould. God Jul!”.

 


dk.organicbasics.com


 

“Hvad vi gør ved verdens skove, er end blot et spejlbillede, af hvad vi gør ved os selv og ved hinanden.” – Mahatma Gandhi

 


 

Termoflasker, termokrus & termomadpakker

Termoer er indirekte bæredygtige. Ved at forære nogen en termoflaske, gør du det nemlig nemt for dem, at tage deres egen kaffe eller mad med på farten. På den måde bliver der sparet pap- og plastikkrus. Hvis gavemodtageren selv går op i bæredygtighed og økologi, gør det du ligeså nemmere for dem selv at have deres egne bæredygtige og økologiske drugs med i flasken eller madpakken. Termoer fra S’well kommer i et større virvar af designs og forme, og har udover deres mange termaflasker og termakrus, også termomadpakker som kan holde ens mad kold i 24 timer og varm i 12 timer. På deres hjemmeside kan du desuden designe dine helt egne termoer, hvis du ønsker at give en endnu mere personlig julegave.


swell.com


 

“Vi kan aldrig få nok natur.” – Henry David Thoreau

 


 

Plant et træ

Her er en af de der gaver som bare bliver ved med at give. En glimrende idé, og den mest bæredygtige julegaveidé overhoved, er at plante et træ eller 20 i en andens navn, og så give dem certifikatet i julegave. På Treedom kan du selv vælge hvilken type træer, og hvor henne de skal plantes. På den måde kan du personliggøre gaven endnu mere, et kaffetræ i Equador til kaffeelskeren i din familie, et kakao træ i Haiti til hende din veninde der bare ikke kan få nok chokolade, eller hvad med med at plante et juletræ i Andesbjergene på vegne af din intellektuelle ven, du ved for bare lige at gøre julen lidt mere meta, end den er i forvejen.


freedom.net


 

“Den største fare for vores fremtid er apati.” – Jane Goodall

 


 

Bambus sengetøj

Udover at være meget mere bæredygtigt end traditionelt produceret bomuldssengetøj, er bambus sengetøj både blødere og bedre til at temperaturregulere end sengetøj lavet af bomuld. Bambussengetøj absorber også 4 gange så meget fugt som almindeligt bomuldssengetøj, hvilket yder temperaturregulering endnu mere. En perfekt julegaveidé til dem som elsker at sove, hvilket jo er et par stykker af os. Cozy Earth er et firma der er specialiseret i produktionen af bambussengetøj, og skulle siges at være en af de bedste på markedet når det kommer til både bæredygtighed og kvalitet.

 


cozyearth.com


 

“Julen, mit barn, er kærlighed som handling.” – Dale Evans

 

 


 

Bæredygtige leggings

Wolven er et brand hvis mål er at gøre bæredygtighed sexet, og det må man sige at de gør. Deres kollektion af bæredygtige leggings er lavet til den moderne kvinde for hvem en balance mellem komfort, stil og performance, ikke kan komme på kompromis. Deres leggings kommer i utallige farver og mønstre, og er tildels lavet af genanvendt plastik, hvilket gør dem ideelle som bæredygtige julegaver til de feminine i dit liv.

 


wolventhreads.com