Ålegræsstolen

Vinderen af Nordisk Råds Bæredygtige Designkonkurrence

Konkurrence:
Nordisk Råds Bæredygtige Designkonkurrence

Tang er normalt noget man forbinder med strand og sommer, og for de rigtig heldige, med Restaurant Noma.

Men ålegræsstolen (tangstolen) fra den danske designer Nikolaj Thrane er et kystnært møbel for den miljøbevidste feinschmecker med forkærlighed for bæredygtigt møbeldesign.

Den blev en af de udvalgte vinder fra Nordisk Råd’s Bæredygtige Designkonkurrence der fornyligt løb af stablen. Fra hvert af de nordiske lande blev der udvalg én vinder, altså 5, fordi man her tæller Finland og Island med. Det er meget pædagogisk, inklusionsbørn og alt det.

Klimasmart er altså temaet, og det må man sige at Nikolaj Thranes møbel især er. For hvem ønsker sig ikke duften af tang i sit hjem? Jeg gør ihvertfald.

Klik HER for at downloade stolens lugt.

Just kidding. Det kan man slet ikke.

Så hvad var målet med projektet, udover at vinde konkurrencen?

Nikolaj Thrane siger det så fint:

“Mit mål med dette projekt har været, at skabe et møbel, der lægger vægt på en bæredygtig tankegang.

I dag er der stor fokus på forbrug af de materialer, der ofte anvendes til møbelproduktion. Derfor synes jeg, det kunne være interessant at arbejde med et bæredygtigt alternativt materiale.

Efter et besøg på Dansk Teknologisk Institut fik jeg indsigt i fiberkompositter herunder ålegræs som byggemateriale og hvilke muligheder, der kan være i disse naturprodukter.

Dette var startskuddet til mit projekt.”

Men for at fuldende artiklen må man selvfølgelig også lige inkluderer de 4 andres projekter. Fordi i Skandinavien er vi alle vindere, også taberne. Alle får en medalje. Så sødt.

Her er de:

Finlands Samuli Naamanka
Islands Sölvi Kristjánsson
Norske Peter Opsvik
Sveriges David Ericsson