Amerika Classic.

Frygtens Arkitekter slår igen.

Tekst:
Patrick Mischar-Olsen

Hvordan situationen med Donald Trump som præsident af verdens mest magtfulde nation, formåede at væve sig ind i det arkitoniske felt, er både latterligt og rædselslagende. Det er latterligt, fordi en mand hvems navn intrikat er forbundet med skyskrabere, har beordret ved dekret, at alle fremtidige federale bygninger i USA skal opføres i “den klassiske arkitekturelle stil.”. Well, det er måske ham der ejer landet nu, hvis Amerikas demokrati virkelig er fejlet – så det giver mening – barn som han er – at behandle verdens økonomiske centrum som sit eget lille Sims computerspil.

Det er rædselsagende, fordi at det er et magttræk af enorme proportioner. Den første ting er at uniforme stilmandater er et autoritært karaktertræk, hvad end vi snakker bygninger eller uniformer. Det andet er at Trump med sin ordre skaber et solidt bindeled, eller lighedstegn, mellem ham selv, eller amerikansk autoritet, med klassisk æstetik, altså klassisk vestlig storhedskultur. Det er en måde at bruge arkitektur til at styrke hans kampråb: Hvidt overherredomme. Det er at blande fremmedhad med anti-moderne retorik, som Trump altid har gjort siden han først stillede op til valget.

Med det sagt, så er klassisk antikvitet ikke indbegrebet af “whiteness”. Hvor hvide var grækkerne egentlig dengang? Og fik de ikke inspiration fra nordafrikanske bygningsværker? Det gjorde de. Men for Trump og hans følgere er fakta irrelevant. Noget som er blevet meget evident her over årene. For dem er klassisk vestlig arkitektur synonymt med deres fællesnævner, at de er bleghvide.

Titlen på ordren hedder forresten: “Making Federal Buildings Beautiful Again.”. Det ser ud til at vi er ved at miste USA til had og idioti. Good game.