bæredygtigt materiale- Bambus - bambustekstil - bambustøj

Materiale Guide: Bambus

Bruce Lee synes godt om

I østen ærer man bambus planten for dens mangfoldighed af kvaliteter: Den har en lang levetid, den er sund at spise, den er stærk som materiale, den er modstandsdygtig.

Ikke mindst står bambus planten som et symbol for fleksibilitet.

Kampsportskunstneren Bruce Lee f.eks dragede på bambus symbolikken da han tilbød følgende råd: “Læg mærke til at det mest stive træ knækkes nemmest, imens bambusen overlever ved at bøje med vinden.”

Et råd ikke kun gældende kampsport, men også livet. Hvis ikke Bruce Lee selv havde været så stærk og fleksibel som en bambuspind, både mentalt og fysisk (vekselvirkning), ville han ikke kunne have ændret martial arts verden så radikalt som han gjorde det.  Ej ville han havde blevet den verdenshelt som han er blevet kendt som den dag idag.

Siden tidernes morgen har man benyttet bambus til at bygge huse, til at bygge våben, og til at spise. Derfor kommer det næppe som den store overraskelse at bambus planten stadig den dag idag bliver betragtet som en gave fra guderne.

Nu er vi så i det 21. århundrede og planeten skriger.

Her er bæredygtighed er dagsordenen, og af den årsag kigger vi igen til bambus for hjælp. For udover at være stærk, sund og fleksibel, så er bambusplanten også et yderst bæredygtigt materiale.

At gro bambus

Det starter godt. Bambus gror hurtigt, kræver ingen gødning, og selvgenerer sine egne rødder, så at der ikke er behov for genplantning. Sammenlignet med bomuldskultivering – som kræver enorme mængder vand, pesticider, og arbejdskraft – fremstår fordelene ved bambus ret så klart.

Dog er alt ikke ponyer og candyfloss. For selvom bambus gror hurtigt og ikke behøver pesticider, betyder det ikke at alt bambus bliver dyrket på bæredygtig vis. Hvis f.eks man rydder skov eller jungle for i stedet at gro bambus, så har vi et problem. Benytter man pesticider, på trods af at der ikke er behov, men for at maximere bambusproduktionen, så har vi et problem. Benytter man slavelignende arbejdskraft, ja så har vi også et problem.

Men alle de her problemer er menneskeskabte. Bambus selv er et inherent bæredygtigt materiale – bambus er cooooool…

At skabe bambustekstil

Man kan skabe bambustekstil via 2 forskellige processer: Den mekaniske og den kemiske.

Mekanisk skabt bambustekstil er kendt som bambushør, og skabes ved at sortere bambusfibrene og spinne dem til tråd. Denne process er desværre meget arbejdskrævende, dyr, og resultatet er et bambustekstil som har en meget grov tekstur.

Den anden måde at skabe bambustekstil på er via den kemiske process, og denne udgør størsdelen af alle bambusprodukter idag. Med den kemiske process fremstår det færdige bambustekstil silkeblødt, og er desuden meget billigere at producere. Problemet er at processen er meget kemikalieintensiv, og her løber hele bæredygtighedsfaktoren så ind i lidt problemer.

Kemikalierne involveret i processen – såsom kaustisk soda og kuldisulfid – er nemlig ekstremt giftige for menneskeliv, og liv generelt.

Dog er det et problem som ikke altid er et problem. Teknologiske fremskridt i kemikalie- og affaldshåndtering har nemlig gjort det muligt at adskille og neutralisere alle disse giftstoffer fra slutproduktet. Så det kommer an på producenten hvorvidt produktionen er bæredygtig eller ej.

I forhold til selve kvaliteten af det færdige bambustekstil, er der ingen tvivl om at den kemiske process er den overlegne. Med det kemiske process får man et bambustekstil som er yderst åndbart og mere strækbart end bomuld. Det gør bambustekstil til det perfekte tekstil til klæder som sidder tæt på huden, såsom undertøj og sokker.

Så er bambustøj bæredygtigt?

Som sagt er bambus i sig selv en yderst bæredygtig afbrød, hvis groet under de rette vilkår, that is…

Hvor bæredygtighedsfaktoren bliver lidt shaky, kommer ned til hvordan bambustekstilet er blevet til. Nævnt tidligere er processen involveret i kemiskfremstillet bambustekstil yderst giftig for mennesker, dyr og miljø. Men fremskridt i kemikalie- og affaldshåndteringsteknologi gør hele tiden dette til et mindre og mindre problem.

Ligemeget hvad, er bambus stadig enormt overlegen når det kommer til bæredygtighed, kontra polyester eller almindelig bomuld.

Alt i alt: Så længe at selskabet som producerer ens bambustøj, er transparente omkring deres materialeleverandørerer, så burde du være – som man siger – good to go.

 


KØB BÆREDYGTIGT BAMBUSTØJ HER