Chiaroscuro

Mørk-lys på italiensk

Titel:
Chiaroscuro
Kunstner:
Thomas Paturet

Indenfor kunstens verden hentyder begrebet Chiaroscuro til brugen af stærke kontraster mellem mørk og lys –kontraster som påvirker hele kompositionen.

Thomas Paturet er en renæssance-mand –han bærer mange hatte. Han er arkitekt, kartograf, og forlægger, og er en mand vant til at blande disciplinerne i sine forskellige projekter. Thomas Paturet ser landskabet som et arkitektonisk ensemble. Han rykker bjerge som legoklodser af beton gennem ekstraordinære collager. Collager der er så minimalistiske at man kan projektere sin egne tanker og fortælling derpå.

Hans seneste pragtfulde værk “Chiaroscuro”, indfanger Mount Saint Helens & Mount Rainier in Washington, D.C., og præsenterer dem på en unikmåde, som et filmset. Det er jo også hvad verden er. I Shakespeares tid var hele verden en teaterscene. I Paturets tid er hele verden et filmset. Voila.

“Fra Rembrandt har jeg lært hvor lidt lys der findes i en mand. Det Rembrandtske portræt udtømmer alle dets lyskilder; der er intet lys tilbage deri. Lyset selv kan synes at være en interiørbrydning af lys som dør andetsteds, langt væk herfra. Rembrandts chiaroscuro kommer ikke fra at bringe klarhed og mørke tæt sammen, men fra illusion af lys, og fra skyggens uendelighed. Fra Rembrandt har jeg lært at verden bliver født af skyggen…”

– Emil Cioran, The Book of Delusions, 1935

 


 

https://www.behance.net/thomaspaturet