Telesterion & De Eleusinske Mysterier

En futuristisk genskabelse

Show:
De Eleusinske Mysterier
Opført af:
GMUNK & VT Production Design

Før Burning Man var der De Eleusinske Mysterier.

Hengivet til Demeter, den græske gudinde for agerbrug og hendes datter dronningen af underverdenen, Persephone. Hvems far var Zeus ham selv. Telesterion, som på oldgræsk betyder noget nær Initieringshallen, blev iværksat og færdiggjort af selve arkitekten bag Panthenon i Athen, Iktinos.

Så stor blev Telesterion bygget at den kunne holde tusindvis af mennesker, alle samlet til anledning for gudinderne Demeter og Persephones årlige ceremonier De Eleusinske Mysterier, som beskrev datteren Persephone’s kidnapning og bortførelse til underverdenen af underverdernens hersker Hades, selve søgningen og tilbagevendelsen til den højere verden. Altså The Hero’s Journey som beskrevet af Joseph Campbell’s mytologi-komparative værk af samme navn.

De initierede kom fra over hele Middelhavet, fra menigmand til kejsere til filosofer. Tanken var at det var her at du blev et menneske.

Før ankomsten til ritualet skulle man – ligesom til en ayahuasca ceremoni – faste. Mennesker af høj stature skulle vandre igennem landsbyer, da ville landsbybeboerne komme ud og så var det deres job så at råbe og skrige af dem. Meningen var at deres ego skulle brydes.

På deres vej vandrede de forbi hvedemarker, hvor der på hveden groede en psykedelisk claviceps fungi, som normalt blev brugt til at brygge Kaikki drikken. Efter 7-9 dage skulle initieringsdeltagerne så spise eller drikke den psykedeliske substans.

Fra oplevelsen ville de komme ud med visionære oplevelser og et klart udsyn på præcis hvad deres mål og rolle her i livet skulle være. Sådan var De Eleusinske Mysterier.

Som en del af Day for Night festivalen i Houston, Texas, teamede kunstneren GMUNK op med VT Production Design for at levere en moderne genopførelse af De Eleusinske Mysterier med et af moderne teknologi’s absolutte manifestationer: Det er robotter der her genskaber de ældgamle menneskelige ritualer. Oplevelsesdesign i særklasse, medrivende, teatralsk og tankevækkende.