Underwater

Ed Freeman's drømmeverden

Fotograf:
Ed Freeman
Serie:
Underwater

Der er en nærmest åndelig kvalitet i Ed Freeman’s fotografier, hvor det 20. århundredes tømmermænd plejes og menneskeheden lærer at forny sig; hvor spejlet fanges i lige den vinkel som reflekterer vores skønhed tilbage til os, og lader spire ideén at skønheden, vores skønhed, er noget der skal kultiveres. På den måde kan fotografi fungerer som en slags detox for sjælen, og den kollektive. Alt med måde, selv moderation kræver moderation.

Oftest er den den Amerikanske Drøm, eller ideen om den, som Freeman rekontekstualiserer, men i dene fotografikollektion er det skønheden, denne spirituelle kilde. Hvordan man bringer det ud strømmende, dette så aldeles æteriske, ja, ambrosia?

Der var engang, badet i en drøm, nøgenhed, skønhed, liv…

Man bringer drømmen ud til bevidstheden, ved at filtrere alt andet væk, ved at lade være i fokus hvad er vigtigt, eller hvad der er vigtigt i fokus. Hvad man kan gøre med fotomanipulation er at fjerne elementer som distraherer fra følelsen man ønsker at lade træde igennem, ved at modificere lyset til at forædle den følelse. Det er svært, nærmest umuligt, at fremtrylle en følelse hvor ingen var før, om så bare et ekko.

“Jeg vil gerne skabe smukke billeder”, forklarer Freeman. “Jeg tager billeder af nøgne mennesker, fordi de er de mest smukke ting jeg kender i denne verden, som jeg kan se med mine øjne og fotografere med mit kamera. Nogle gange tænker jeg at skabe kunst, er som at bede, en måde at takke Gud på, for at være menneske, og at have livet og sanserne som vi har. Ligeså tænker jeg at det er en måde at udtrykke tanker og følelser som vi ikke har ord for.”

Tag et kig på Ed Freeman’s karriere og du finder hurtigt ud af at han er en kunstner som ikke bokser sig selv inde. Han startede som musiker hvor han arbejdede sammen med the Beattles og Cher blandt andre. Derefter hoppede han videre til fotografi med en portfolio nu så elektrisk, at man dårligt kan definere ham som fotograf, for slet ikke at snakke om som kunstner. Fællesnævneren? Hans evne til at rendere hvad som helst mytisk.

Ed Freeman er stor man af klassiske nudes (før selfie-nudes), fra Renæssancen og Barokstilen. Han nævnes da også oftest som mere en billedkunstner, eller maler, end som fotografi. Noget han selv hinter: “Jeg tager ikke fotografier, jeg laver fotografier.”. Men stedet for maling og pensel er hans værktøjer kamera og computer. “Underwater” serien som vi dækker her, er så foruroligende (på den gode måde), at man bliver i tvivl om man kigger på et maleri eller et fotografi, om man kigger på verden eller forestillingens verden, eller noget imellem. Faktum er, at under vandet mister virkeligheden sin præcision.

 


www.edfreeman.com