Bæredygtigt cykeldesign

Bamboocycles geniale idé

I Danmark synes det at være blevet en essentiel kultural værdi, missionen at reducere sit CO2-fodaftryk. En værdi som nok bliver med os et stykke tid. De fleste vil nok gøre sig enige i, at det er en forholdsvis god ting.

Men det er ikke kun i Danmark, at sådan voksende en bevidsthed gør sig gældende. Designere fra hele verden benytter sig nu af denne kulturelle værdi, som motivator for innovation og genfortolkning. Så måske kan vi forbrugere tilslutte os forandringen med vores bidrag?

Én designer der har taget forkærligheden for naturen og miljøet til sig, er Diego Cárdenas, en industriel designer fra Mexico City. Han har genfortolket hvad en cykel er. Cykler idag er både en fashion statement og den mest bæredygtige måde at transportere sig selv rundt. Diego Cárdenas var ikke tilfreds med den historie, at der var noget der var så perfekt. Der er altid plads til forbedring. Han så at fremstillingsprocessen bag cykelforretningen, faktisk havde en negativ komponent. At den ikke altid var bæredygtig. Ikke tilfreds, sat han sig for at genfortolke fremstillingsprocessen og skabe en mere bæredygtig cykelmodel. Ved at erstatte stålstellet med et cykelstel lavet af bambus, har han reduceret energiforbruget og CO2-udslippet forbundet med cyklens fremstillingsprocess betydeligt. Udover at genere omtrent 30% mere oxygen end lignende materialer, er bambus et stærkt materiale, fleksibelt og let. Så afhængigt af projektet er bambus en vidunderlig erstatning til stål og træ.

Det er netop denne form for initiativer, der akkumuleret set vil bringe den Grønne Drøm til krystalisering. Når livet på kloden, og menneskehedens tilstedeværelse, bliver mere end bare bæredygtigt, men egentligt et plus i spillet om at kolonisere universet med planteliv.

“Bambus er en bionedbrydelig og vedvarende energikilde, som kan blive høstet forsvarligt og bæredygtigt, da bambus gror hurtigt og naturligt, og uden mange krav. Udover det, kan bambus regenerere sig selv uden at blive genplantet, kræver ingen pesticider eller andre kemikalier, da det har sine egne antibakterielle agenter. Bambus gror så nemt at det selv kan modstå og tolere tørker og oversvømmelser. På grund af bambus hurtige vækst og plantens rod-struktur, forhindrer bambus jorderosion, og hjælper på kort tid genopretningen sundheden af jord der har lidt overgræsning.”- Diego Cárdenas