Det bedste tøjmateriale til sommeren

En hyldest til hør

Titel:
En hyldest til hør

Med sommeren lige om hjørnet synes det veloplagt, at informere om værnemidler mod denne sæson af sol og varme, netop det tøj vi bærer. Ligesom at vi skal tage os i agt og værne os mod de kolde måneder med handsker og frakker, skal vi nu til at tage os i agt for sommergudernes magi. Stik imod normal logik er svaret ikke, at iklæde os vores Adam og Eva kostumer, og ellers rende rundt svingende på strandene og gaderne. Solen stikker nemlig. Her handler det om at beskytte huden mod direkte sollys og stadig lade den dejlige luft køle ens hud. Det bedste materiale der opnår disse to kriterier er hør, og denne artikel er netop dette, en hyldest til hør. Hør er et af de mest åndbare og varmeledende materialer, og egner sig derfor bedste til sommermånederne. Hør er, udover det, berømt som en af de stærkeste naturlige fibre på jorden. Det er 30% tykkere og stærkere en bomuld, og dog, på trods af det, en af mest åndbare materialer. Hørfiber er faktisk så stærkt, at det bliver brugt til produktionen af papirpenge, og i de oldgræske tider til produktionen af soldaternes rustninger.

Et bæredygtigt materiale

Den stigende bevidsthed omkring menneskehedens negative påvirkning på miljøet, har fået mange af os til at navigere mod mere økovenlige og bæredygtige forbrugsvalg. Der viser endnu en fordel ved hør sig: Hør er nemlig en af de mest økovenlige og bæredygtige tøjmaterialer tilgængelige. Hør er lavet af planten Linum usitatissimum, også kendt som Almindelig Hør, og denne kan vokse i næsten al slags jord og kræver meget mindre vand end andre planter som f.eks bomuld.

Ikke kun det, men også faktum at hele planten bliver brugt, til udover tøjmaterialer, at lave olie og mad til husdyr, og endda træ-lakkering. Endnu mere attraktivt som bæredygtigt tøjmateriale er faktum, at hør er 100% bionedbrydeligt.

 

Et holdbart materiale

Med dets næsten gennemsigtige materiale kunne man nemt komme til tanken, at hør er et forfaldende materiale. Men sandheden er faktisk det modsatte. Et par gode bomuldsbukser eller en god bomulds t-shirt kan med lidt held holde et par sommersæsoner, men tag et par hørbukser eller en hør skjorte og du vil hurtigt (langsomt faktisk) finde ud af at disse klæder nemt holder et årti eller mere. Ydermere mister hørtøj ikke deres form ved vaskning, igen faktisk det modsatte: Hør bliver blødere og mere rart at bære jo mere det bliver vasket. Ja, sandt, hør er ikke uforgængeligt, men det er yderst robust. Det er muligt at dit hørtøj ikke nedbrydes i flere generationer. Måske kan du overlevere det til dine børnebørn hvis du er så heldig.

 

Et komfortabelt materiale

Da hørfibre er hule, tillader de mere luft at komme igennem ind til huden end andre materialer. Hørfibre er også yderst absorberende, til sådan en grad at op til 20% af hørs vægt skyldes fugt, uden dog at føles fugtig at røre ved. Dette gør hør det perfekte tøjmateriale til sommeren. Det kan skygge huden fra solens stråler samtidig med at det tillader dig et overvæld af frisk luft på huden. Du slipper ligeså for pinlige svedpletter.