4 brands der laver bæredygtige sneakers

Klæd dig i den grønne drøm

Det er blevet lidt af en konkurrence, hvem der kan lave de mest bæredygtige sneakers. Hvem der kan have det mest venlige fodaftryk på klimaet. Ingen pun ment her, men det kunne dog menes, at det er sådan konkurrence ser ud i topform.

Bæredygtig mode er dog stadig lidt af et niche marked, og det kan være udfordrende at finde gode bæredygtige sneakers, da mange sneakers desværre stadig fremstilles af jomfruplastik og skadelige farvestoffer. Derfor har vi været på jagt her på KOLLEKTIONEN for at finde de bedste sneakers brands som rammer en nær perfekt balance mellem etik, æstetik og høj kvalitet. Vi håber i værdsætter det, og at denne artikel kan virke som inspiration for et mere bevidst og bæredygtigt forbrug. Vi kan nemlig gøre en kæmpe forskel ved bare at være lidt forsigtige omkring hvordan vi bruger vores penge.

Af alt hvad vi bærer, har sneakers en af de største fodaftryk på klimaet. De kræver enorme mængder energi at producere, og er for det meste lavet af jomfruplastik som aldrig nedbrydes. Sneakers, som de traditionelt bliver fremstillet, er en katastrofe for planeten.

Ifølge et studie fra det amerikanske universitet MIT, udleder fremstillingen af et par almene sneakers omtrent 13,6 kilo kuldioxid.

Hvis man der så også overvejer den type sneakers som også indeholder læder som materiale, og tilføjer den mængde kuldioxid udslip, som kommer fra at opdrætte og slagte køer, for at kunne fremstille læderet, snakker man altså om et endnu højere tal.

Den gode nyhed er at flere og flere brands, nu prøver at eksperimentere med forskellige metoder til at nedsætte deres udslip, så at vi også kan bære sneakers i fremtiden. Eller sko for den sags skyld.

Det er jo ikke så dårligt.

Så her præsenterer vi 4 sneakers brands, som alle rangerer højt på listen over de mest bæredygtige og klimavenlige sneakers brands på markedet lige nu. Brandsene inkluderer sådanne kolosser som Adidas og Reebok, såvel som start-ups Oliver Cabell og Nisolo, der alle har begivet sig ud på den mission, at reducere kuldioxid udslippet forbundet fremstillingsprocesserne. Det gør de blandt andet ved at bruge materialer såsom Alge, Ananas fiber, Bioplastik og genanvendte organiske materialer. Ligeså i deres fremstillingspolitiker, hvor der f.eks bliver udforsket lukkede-loop designs, hvor at der kun bliver produceret nyt når det gamle bliver genanvendt.

Lad os se på det.

Allbirds

Bæredygtige sneakers fra Allbirds

Materialer | FSC-certificeret eucalyptus træ, ansvarligt fremskaffet merinould, sugarrør
Bæredygtighed | Certificeret B Corp, kulstrofneutral, bæredygtige og ansvarlige materialer, genanvendt emballage, etisk fremstillet
Bestilling | Leveres internationalt 🌎


Ingen liste over bæredygtige sneakers brands kan være komplet uden at nævne AllbirdsLavet af naturen, er deres motto, og synes den perfekte opsummering af hvad det er som driver brandet, nemlig forkærligheden for moder natur. Meget passende når nu vi snakker om Allbirds, som jo er et New Zealandsk mærke. Alle der nogensinde har set Ringenes Herre ved jo, at der ikke er nogle lande i verden som kan toppe New Zealand, når det kommer til storslående natur.

For mere om verdens mest behagelige sneakers, har vi udarbejdet en længere rapport om Allbirds her.

Medstifteren af Allbirds Tim Brown fik ideen til brandet, da han stadig var anden kaptajn på New Zealands fodboldlandshold. Før havde han været studerende på handelshøjskolen, hvor han plejede en interesse i at lave lædersko til sine venner. Her blev han bevidst om, hvor ubehagelige de kunne være at gå i. I 2014 fik han så et forskningsstipendium af den New Zealandske uldindustri til at fremstille et par bæredygtige og behagelige sneakers af uld. Han lancerede ideen på Kickstarter, hvor han skaffede omkring 1 million danske kroner på under 1 uge. Efter det inddrog han så biotech ingeniøren Joey Twillinger i projektet, og i Marts 2016 stiftede de så endelig Allbirds. Efter allerede blot et år havde de sikret sær nær 1 milliard dollars i investeringer. Fremtiden så lys ud.

Navnet Allbirds kom fra faktummet at New Zealand næsten ikke har nogen oprindelige landdyr. Det er et fuglenes lands, det er all birds.

I maj 2020 annoncerede Allbirds så, at de havde indgået partnerskab med Adidas om at promovere og styrke bæredygtighedsfaktoren hos begge selskaber.

Og som man siger, resten er historie.

Nu er vi så nået dertil hvor Allbirds selv, på blot et par år, er blevet en af modekolosserne selv. Det skyldes – som selskabet også selv proklamerer – at deres sneakers højst sandsynligt er verdens mest behagelige sko. Allbirds’ sneakers er fremstillet af de mest udsøgte og bæredygtige materialer tilgængelig. Dette inkluder ZQ Merinould (det førende etiske uld materiale), Eucalyptus træfibre, og snørebånd lavet af genanvendt plastik.

 


www.allbirds.eu


 

“Den bedste måde at gøre et bidrag indenfor mode, er at promovere ideen, at en fundamental interesse i at bevare miljøet, i sig selv er moderigtigt.” – Giorgio Armani

 


Oliver Cabell

Oliver Cabell bæredygtige hvide sko

Materialer | Genanvendt plastik, genanvendt gummi, hamp, hør
Bæredygtighed | Etiske fabriks- og arbejdsvilkår, genanvendte materialer, bæredygtige fremstillingsprocesser
Bestilling | Leveres internationalt 🌎


I 2016 sagde Scott Gabrielson sit arbejde op i finansverden og flyttede til England for at forfølge sin livslange passion for design. Uden nogen form for erfaring indenfor modeverden, detailhandel eller iværksætteri, stolede han på sit talent og sin kærlighed for kvalitetsprodukter, stærke moralske principper og en modig sjæl, til at kunne bære ham i mål. Han lancerede så sit brand Oliver Cabell, og det skabte hurtigt og kraftige, nærmest seismiske, rystelser i modeverden. Brandet er bygget på tidsløst design, kvalitetshåndværk og ærlige prispolitikker. Som fra ingenting kom Oliver Cabell hurtigt på alles læber. Ingen så det komme.

Hvis bæredygtighed er en slags kunst, så burde Oliver Cabells sko udstilles på museum. Fremstillet af naturlige og økologiske materialer og med forbrugerens og planetens velvære i mente, leverer hvert par Oliver Cabell sko optimal komfort og holdbarhed.

Oliver Cabell skoene er skabt udfra traditionel europæisk skomagerteknik, med et moderne teknologisk twist der sikrer bæredygtigheden og planetens velvære. Det er sko af det fineste håndværk, højeste kvalitet og et kontinuerligt greb på etikken. Et fremragende valg for den moderne og naturbevidste forbruger.


www.olivercabell.com


 

“Bæredygtig mode er ikke en trend, men fremtiden.” – Antonia Böhlke

 


Nisolo

Nisolo sko

Materialer | Bæredygtig læder, genanvendt plastik, bæredygtigt træ, læder, ruskind
Bæredygtighed | Certificeret B Corp, etisk fremstillet, bæredygtige materialer, fair trade, cirkulær mode, cradle to cradle, bæredygtig udvikling
Bestilling | Leveres internationalt 🌎


Nisolo er et amerikansk brand som prioriterer gode lønvilkår igennem hele deres forsyningskæde, imens de også arbejder for bæredygtig udvikling i lokalområder, samt bekæmpe klimaforandringerne på det globale plan. Nisolo er et certificeret B Corp, og tilbyder skaterinspirerede high-tops og klassiskdesignede low-tops, ved at benytte etisk produceret læder og ruskind. Deres sko er håndlavede i Peru og Mexico udfra ældgamle håndværkstraditioner. De tilbyder desuden deres arbejdere undervisning i skrive- og læsefærdigheder, og deres artisaner får en løn man kan leve af, samt andre arbejdsfordele.

Deres udvalg består af minimalistiske high-end sko og sneakers i jordnære farver, der kan kombineres med og komplimentere en større myriade af tøjsammensætninger. Sagt kort: Nisolo’s sko og sneakers kan passe til næsten ethvert outfit. Fornyligt har de desuden beriget deres sko-bestand med en kollektion af håndvævede sko, til når man skal være lidt fint på den. De tilbyder også bæredygtige tasker, desuden.


www.nisolo.com


“Glem trends. Sørg for at moden ikke ejer dig, men at du bestemmer hvad du er, hvordan du udtrykker dig igennem dine klæder og hvordan du lever.” – Gianni Versace


Reebok's bæredygtige sneakers

Materialer | Økologisk majs, økologisk bomuld
Bæredygtighed | Kulstrofneutral, bæredygtige og ansvarlige materialer, etisk fremstillet, dyrevenlige
Bestilling | Leveres internationalt 🌎


Da sportsmærket Reebok lancerede deres Cotton + Corn initiativ tilbage i 2017, erklærede de deres ankomst på den bæredygtige modescene til bifald. Det var begyndelsen på deres bidrag, i forsøget på at reducerede modeindustriens negative miljøpåvirkning. Cotton + Corn skoene er fremstillet udelukkende af bio-materialer: Majs, bomuld og plantebaserede olier. Altså er skoene veganske, du kan sagtens spise dem hvis nu SU’en trykker der sidst på måneden. Som Reebok siger, er de: “Fremstillet af ting der vokser”. Yum yum.

For at fejre Reebok’s villighed til at gøre deres sneakers mere bæredygtige og dyrevenlige, tildelte PETA dem Dyrenes Innovatør prisen i 2019, for deres Cotton + Corn initiativ, “som perfekt demonstrer overlegenheden ved grusomhedsfri, plantebaserer teknologi fremfor læder og andre dyreafledte materialer, og giver både trendsettere og sportstøj entusiaster nogle sneakers som er holdbare, lette, frie for industriaffald, og bedst af alt, dyrevenlige.”

Anselige og lette, er Reebok’s Corn + Cotton som en sneakers version af den afslappede og uformelle hørskjorte: De vil ikke føles forkerte i en skatepark, på kontoret, klubben eller ej et plejehjem. De er universalle like that.

 


www.reebok.dk