Las Pozas, Mexico

Edward James essentriske haveprojekt

Navn:
Las Pozas
Skaber:
Edward James
Lokation:
🇲🇽 Xilitla, Mexico

🌿Atmosfæren som omringer dig…

…syntes urtidsagtig og du føler dig forbundet til en tid og et rum der hører antikken til. Det er i den fabelagtige have Las Pozas i den subtropiske mexikanske jungle nordøst for Mexico City. Du befinder dig her i amalgamen mellem natur- og menneskedyrkelse. 

Det er stenskulpturerne som lyser frodigt og grønklædt med noget guddommeligt og levende, som fanger dig i denne tidsbobbel. Det er et gloriøst kunstværk som du vandrer inde i og iblandt, for Las Pozas er ikke en ruin skabt af indianere tusinder af år siden, som det nok kunne ligne, men en under 100 år gammel have, som blev til af den britiske poet og excentriker Edward James.

Edward James ønskede at udtrykke sine esoteriske interesser med et paradisets have, en surrealistisk manifestation af hans indre univers. Det er vel en forsøg på at nå det barn man var engang, igen, som Nietzche ville have karakteriseret missionen. Når vi bliver børn igen, bliver vi guddommelige, atter.

That’s what they say.

Han hyrede en indenlandsk guide, Plutarco Gastelum, i Guernavaca og gik på opdagelse for at finde sit eventyrets sted, og fandt så i 1945, byen Xilitia. Penge var intet problem og han købte grunden Las Pozas, som på dansk betyder ‘Brøndene’.

Til at starte med kultiverede han den naturlige have på grunden og dens tusinder af orkideer, men efter et ophold i New York senere hen, kom han tilbage til Las Pozas i 1962 og opdagede til hans melankoli at en storm havde ødelagt hans guddommelige værk med naturen. I trods og måske skæbne, besluttede han at bygge noget, som vejret ikke kunne ødelægge så nemt. Over de næste 20 år dedikerede han sit liv til at opføre utallige skulpturer, og resultatet er der endnu.

Træd ind i Las Pozas, en penselsstrøg af det mest grandiose af lærreder, det som maler sig selv i uendeligheden.