IK LAB Galleriet

Organisk arkitektur i Tulum

Af alle de kulturelle arenaer og steder, er samtidskunstgallerierne derude de mest homogene af slagsen. Næsten alle er baseret på konceptet om den hvide kasse.

Den Hvide Kasse er et interiør- og oplevelsesdesign-koncept som blev populærtgjort i midten af det forrige århundredes New York City. Det moderne kunstgalleris interiørdesign kan for det meste karakteriseres ved neurale indretninger, lige linjer, klathvide vægge, og poleret eller matte gulve. Det æstetiske mål er at udvise enhver interferens mellem beskuer og det beskuede; at forhindre enhver indtrængen mellem menneske-kunst imellem.

I junglerne nær Tulum på Riviera Maya Kysten, er et nyt kulturelt center for kunst blomstret op mellem de ældgamle indianeruiner. IK LAB Galleriet er en moderne afviger fra den moderne kunstscenes interiør-homogenitet. Galleriet tager den konventionelle næsten sterilminimalistiske designæstetik og vender den på hovedet, så at rummet og atmosfæren kommer i vekselvirkning menneske-kunst imellem, og redefinerer dermed forholdet mellem kunstværkerne og deres fysiske miljø.

Fotograf: Fernando Artigas
Fotograf: Fernando Artigas

Galleriet ligger på Yucatan halvøens Riviera Maya kyst i Mexico, lige nær Tulum by. Ideen for IK LAB galleriet blev undfanget af Santiago Rumney Guggenheim – barnebarn til den legendariske amerikanske kunsthandler Peggy Guggenheim, en Tulum stamgæst viser det sig- , som et inspirationssted hvor verdens mest raffinerede kreative hjerner kunne indkaldes og sammen udforske nye skabelsesveje.  Komplekset er designet af ejeren og direktøren bag det økologiske og bæredygtige luksusferiested Azulik, Jorge Eduardo Neira Sterkel, som et koncentreret udtryk for Yucatan halvøens imponerende natur og rige spirituelle arv. Galleriet fremstår her som et økovenligt livmoderbillede af et træhus. Til dels kunstværk, til dels rede.

Fotograf: Fernando Artigas
Fotograf: Fernando Artigas

Dets organiske, snørklende, og højtrammende drømmearkitektur, snarere end at rense dets besøgendes sanspaletter, blusser dets højtravende æstetik op for fantasien og tillader de besøgende at opleve kunstværkerne ikke som enkelte øer er i et hav, men som hele havet i en enkelt ø; som en verden.

Igennem en arkitektonisk- og interiør design-anledt forhøjet sindstilstand kan de besøgende opleve kunsten uden for dens sædvanlige kontekst, og nærme sig den atter på ny.

 

 

 

 

 

 


https://www.sferik.art