Ikoniske Villa Malaparte

Fra Brigitte Bardot til Kate Moss

Bygning:
Villa Malaparte
Arkitekt
Adalberto Libera

Hvad er det du søger i drømmeboligen? Er det en boutique-slags aroma? Boheme og sjælfuld? Omringet af idyl? Hyggelig? Futuristisk? En hyldest til fortiden måske? Hvad hvis en bolig kunne være alle de ting på en gang og mere? Det viser sig, at det kan det sagtens. Men for det skal du altså udover landets grænser, hvor landevejsrøvere og lurende fascister stadig holder til, du skal faktisk helt til Italien. For at være mere specifik, så lad os da tage til øen Capri.

Brigitte Bardot i den franske nouvelle vague klassiker ‘Le Mépris’ (Lokation: Villa Malaparte)

Her på Capri ligger bygningen Villa Malaparte, som du nok genkender, hvis du nogensinde har set Jean-Luc Godards klassiske Le Mepris.

Her var arkitekturen af Villa Malaparte stærkt narrativt forbundet til manuskriptet, til en sådan grad, at arkitekturen påtog sig en markant centreret rolle i filmen, at Villa Malaparte fremstod et ikon, ligeså eller mere end Brigitte Bardot tilstedeværelse endda.

Bygningen blev bygget af Rationalist arkitekten Adalberto Libera i 1938, lige før alt balladen begyndte. I dag er bygningen helliggjort i sådan en facon at den bliver betragtet som værende en af de bedste eksempler på moderne italiensk arkitektur.

Villa Malaparte

Husets identitet hvis navn kommer fra ejeren og initiativsætteren Curzio Malaparte blev fremført i splid mellem Malaparte og Libera, en arm revet i hver sin retning. Malaparte ønskede et hus der kunne reflektere hans egen personlighed og blive et sted af ensom overvejelse og fordybelse i skrivearbejdet han gjorde sig i. Libera ønskede at følge sin arkitekturalle læren. Et skilsmissebarn i sandhed.

Komplekset fremgår i kontrast til dets omgivelser og dets geometriske karakter skubber bygningen op ad jorden som et monument i vildskaben.

Altså civilisation uafhængig af kontekst. Dette er ydermere forstærket i valget af farver og materieller, der igen står så stærkt i kontrast til dets naturlige omgivelser så muligt. Det er altså i modsætningen til alt den arkitektur vi normalt fremviser her på Kollektionen, som ellers organisk går perfekt i spænd med det grønne. Men det virker spektakulært og står derfor som et pragteksempel på at 2 modsættende filosofier begge kan være sande på samme tid.

Videoen foroven er instrueret af Nathalie Canguilhem for modehuset Yves Saint Laurent og viser supermodellen Kate Moss sensuelt bevæge sig rundt på toppen af Villa Malaparte, og forekommer dermed et ekko af Brigitte Bardot årtier senere.