At fabrikere et kollektivt amok

James Turrell vejleder med sin lysudstilling

Udstilling:
Ganzfeld
Kunstner:
James Turrell
Museum:
Museo Jumex
Sted:
Mexico By, Mexico

I meget suveræne kunstværker er det ofte sådan, at beskeden ikke forekommer iboende i kunsten som sådan, men kun eksiterer under iagtagelsen af kunsten, i feltet mellem værket og dets publikum. Imellem iagtager og det iagtagede. Sådan er det vidst også med nogle atomer.

Hvad jeg elsker ved performancekunst, ritualer, udstillinger og alt derimellem, er muligheden for at skabe et kollektivt amok, individuelle og vejledte hallucinationer. Det mytiske i det hele.

Ganzfeld, er et tysk begreb der beskriver tilstanden, helt at være uden for opfattelsen af dybde. Det er også navnet på kunstneren James Turell’s udstilling i Mexico By’s Museo Jumex. Her bliver gæsterne ført gennem kunstværket vejledt af lyset, som jo, som vi ved, plejede at være Gud, men nu er en fabrikation, lidt ligesom Gud. Og ligesom med religion og det guddommelige og hele den fest, er udstillingen Ganzfeld, ligeså skabt så at du, beskuer, kan købe dig omgangs engangsrejse til det hinsides indeni dig selv. Det får en til at undre sig over hvordan man nu engang begiver sig igang med at masseproducere religiøs enlightenment til en global kapitalist forbrugerklasse? Just kidding. Not really.