Modeguide: Vintertøj

Find det perfekte outfit til vinteren

Kvinde i vintertøj, hue og frakke, om vinteren i New York

Det er et dilemma du bliver mødt med år efter år: Hvor meget er du villig til at fryse for at se godt ud? Vælger du den lidt tyndere frakke, fordi den er så meget mere stilbevidst, og får dig til at ligne et stjerneskud, eller vælger du den store og tykke parkajakke, på trods af hvor kikset du ser ud i den? Ja, nogle gange må man ofre sig for moden, tænker du.

Men hvad hvis du lod dig blive fortalt, at det slet ikke behøver, at være sådan?

Med bare lidt mere eftertanke til ens look, behøver man slet ikke gå på kompromis med ej enten helbredet eller stilen. Det er nemlig muligt både at se godt ud, og samtidig holde sig varm.

Vi lyver ikke, det kan sagtens lade sig gøre.

Men for at du ikke skal bruge din dyrebare tid, på at læse igennem Fashion Philosophy for the 21st Century, Coca Chanel’s selvbiografi og lignende eposser, har vi udarbejdet en modeguide til vinteren 2019 til dig.

Det var så lidt, du. Lad os komme igang.

Overtøjet:

Overtøj er rent definitivt-agtigt, det tøj som er designet til at blive båret over andet tøj. Smart udtryk.

Det modsatte af undertøj kan man sige ?

I vintersæsonen er overtøjet altså ens vigtigste klæde. Det er det som alle ser. Det er også det som holder én mest varm.

For det meste når vi snakker om overtøj, snakker vi om jakker og frakker. Halstørklæder, huer og den slags ville også falde helt til rette under kategorien overtøj, men bliver for det meste anskuet som hørerende til kategorien accessories. Sådan vil vi også behandle dem.

Derfor vil vil vi i kategorien overtøj her, altså kun snakke om jakker og frakker. Det gør også det hele lidt mere overskueligt.

 

Typer af vinterjakker

En af de nok største fordele ved at bo i et koldt land som Danmark, må være vinterfrakken. Bare tænk hvis du nu boede på en af stillehavsøerne, så ville du aldrig kunne iklæde andet end shorts eller bikini. Ih, hvilket offer for moden det ville være!

Ja, vinteren er nu ikke så slem endda når man lige iscenesætter den anderledes, den tilbyder massere af muligheder for den stilbevidste.

Kulden er vidst også god for de kognitive apparater har jeg ladet mig føle. Det er mindst ligeså vigtigt, hvis ikke mere.

En frakke er simpelt defineret: Ligeså snart en jakke går ned længere end røven, ja, så er de en frakke.

Nemt.

Frakken er en beklædningsgenstand, der er blevet båret i mange århundreder her i Vesten. I det gamle Europa blev frakken ofte anset som en type formel beklædning, reserveret de højere samfundslag og officerer i militæret.

Materialetyper:

Har du nogensinde undret dig over hvorfor at nogle frakker (ligemeget hvor store og tykke de er), bare ikke er ligeså varme som andre, der måske er mindre tykke?

Lad mig sige dig noget, det er ikke størrelsen, men gørelsen. Jep. Det gælder også når det kommer til vinterfrakker.

Ikke alle vinterfrakker er lavet ens, og dog kan det være at alle vinterfrakker er lige, så er nogle altså mere lige end andre.

Fra varmest til koldest, de er som følger:

1. Vikunjauld

Vikunja er et kameldyr påmindende om Lamaen, som stammer fra Andesbjergene i Sydamerikas Højsletter (Equador, Peru, Colombia, Chile, Bolivia), og besidder verdens varmeste pels. Faktiske er dens pels målt til at være 8 gange så varm som traditionel fåreuld, og blødere end kashmiruld. Det er ikke for sjov, at Vikunjaen bliver omtalt som “Andesdronningen”.

På grund af dens sådan enormt eftertragtede uld var Vikunjaen i 70erne, faktisk ved at blive en truet dyreart, og dens bestand bestod på ikke mere end 6000 individer verden over. I 1974 blev vikunjaen dog klassificeret som fredet, og der blev indsat initiativer for dens beskyttelse.

På grund af derefter senere stigende ansvarsbevidsthed, og den nuværende bæredygtige opdrætning, skønnes vikunja bestandelen at være på omtrent en halvmillion og støt stigende. Dette gør dog også, at udover at være verdens varmest uld, er vikunjauld nu også verdens dyreste uld. Så en vinterfrakke af vikunjauld må altså være forebeholdt de højere klasser. Eller ihvertfald dem der kan undvære sushi og 140 kroners drinks fredag aften.

2. Alpakauld

Alpakaen er ligesom Vikunjaen et kameldyr fra Andesbjergene i Sydamerika, og kan lidt siges at være en mere nuttet version af en Lama.

Alpakauld er ligesom Vikunja et af de mest luksuriøsematerialer på Jorden, og er et absolut perfekt materiale til vinterjakker, da det er næsten ligeså varmt som vikunjauld, men en hel del billigere. Det eneste er at det ikke er ligeså blødt et materiale som Vikunja. Men hvor vigtigt er det også at ens vinterfrakke er blødere end kashmir?

Alpakauld er udover at være et helvedes varmt materiale, desuden naturligt vandafvisende. Det vil ligeså sige sneafvisende, i tilfælde af at du var i tvivl, og var ligeledes traditionelt kun forbeholdt Inkarigets royale klikke.

3. Kashmiruld

Kashmir er næsten synonymt med luksus. Højt eftersøgt for dets varmegivende og bløde kvaliteter, er det en af de mest værdifulde materialer i modeindustrien. Kashmir uld er taget fra det inderste lag af pelsen på geder. Det bedste kashmir fås fra de geder som lever i kolde klimaer, så det er en ting at holde i mente når. der skal shoppes. Steder som Kina, Iran og Mongoliet er anerkendte for deres kashmir produktions høje kvalitet. Kashmir er ligesom Alpaka- og Vikunjauld et dyrt materiale. Grunden ligger i at en enkelt ged, ikke producerer mere end 200g årligt, og det er ikke engang nok til at producere en sweater. Så det er forståeligt at modegenstande såsom vinterfrakker kæver en høj pris.

4.  Lamauld

Lamauld besider kort sagt alle de samme kvaliteter som alpakauld, vandafviseende, isolerende og varmt. Den eneste forskel ligger i at lamauld er et mere grovt materiale, og mister sin glans over tid.

 

5. Fåreuld

Fåreuld er det klassiske uld. Det vi er vant til. Fåreuld er så ubikvitært at det dårligt behøver en introduktion. Men vent nu lige et øjeblik, får fåreuld er ikke bare fåreuld. Der findes nemlig en stor variation i typer af fåreuld, og måden hvorpå ulden er kommet til. For at gøre det kort, rangerer de forskellige typer af fåreuld således:

  1. Lammeuld
  2. Merinould
  3. Shetlandsfåreuld