Vores absurde plastikforbrug

Illustreret som klassiske malerier

Emne:
Plastikforurening
Serie:
No Longer Life
Skabt af:
Quatre Caps

En af de største miljømæssige problemer vi står overfor idag, drejer sig om plastikforurening.

Det første problem er,  at plastik ikke er bionedbrydeligt. Det akkumulerer i vores natur, i vores have, i verdens dyr, og i vores infrastruktur (rør og afløbssystemer).

Plastik bliver fundet inde i maverne på ørne, hvaler, havorganismer, tja, selv Indiens hellige køer.

Men det er ikke kun, at plastik forudrener vores planet, når vi skiller os af med det. Endnu mere forurenende er fremstillingsprocessen involveret.

Plastikforbrug forudrener selv hvis det bliver skillet sig af med forsvarligt. Igennem frigivelsen af kemiske stoffer under fremstillingen, bliver vores vand- og luftmiljø ligeså forurenet. Vi forudrener endda os selv.

En af disse kemikalier, Phtalates bekæmper mandlige kønshormoner, derfor kendt som anti-androgener. BPA kemikaliet efterligner de naturlige kvindelig kønshormoner østrogen. Børn og kvinder er derfor de største ofre for en sådan forurening.

Men vores arts frugtbarhed er ikke det eneste vi mister, hvis ikke vi handler. Klimaforandringer, global ophedning, tab af biodiversitet, forurening og problemer med vores vandforsyning, er konsekvenserne vi kan forvente hvis ikke vi rejser os til opgaven og får taget os gevaldigt sammen.

Men alt er ikke fortabt. Bevidsthed omkring problemet er det største skridt mod at løse problemet, og her er vi godt på vej. Vi ser et mere spredt brug af biologisk nedbrydelige emballage, og en “zero waste” tilgang til tingene. Dette sker på et regeringsniveau og et individueltniveau, og hver forstærker hinanden.

Så mere opmærksom på det brandende hus synes en god idé. Det er her at de kunstneriske kreative hjerner kommer ind.

Taget i betragtning, at størstedelen af vores plastikforbrug kommer fra mad indpakning, har ‘Quatre Caps’ undfanget en billedeserie der visuelt reflekterer på dette forbrug.

Seriens navn er ‘Ikke længere liv’, og går til værks ved at genfortolke klassiske og berømte malerier fra kunstnere såsom Monet og Caravaggio. For at kaste lys på vores unødvendige og absurde forbrug af plastik til at indpakke frug og grøntsager, er disse klassiske malerier da kontekstualiseret til at passe vores nye verdenssituation. Fra nettet der absolut ligegyldigt tildækker og beskytter det naturligt-beskyttende skræl på frugter og grøntsager, til citron der er taget ud af citronen og puttet på en plastikflaske der selv er designet som en citron. Hvorfor?

Seriøst. Hvorfor?

Det er estimeret at i året 2020, basically imorgen, vil plastikproduktionen ramme et rekordniveau på 500 millioner tone. 600 vil det tage for naturen at nedbryde et sådan et årsforbrug. Tiden er inde til at handle. Lad os komme igang.