Metal og forbløffelse

Selçuk Yılmaz's fantastiske skulpturer

Type:
Skulpturer
Kollektion:
Blue Planet
Kunstner:
Selçuk Yılmaz

20.000 stykker metal, én hammer, én Selçuk Yılmaz, en meget kraftig lighter. Det er hvad opskriften på det fantastiske påkræver. Men det er heller ikke så meget.

Hvad der kræver meget er den kosmostæmning som Yılmaz formår. Med sine enestående skulpturer har han formet og indkapslet naturens vilde og æteriske energi, og sat den fast i tiden, så at den altid vil strømme fra hans værker.

Hans nyeste projekt, Blue Planet, tog næsten 2 år at færdiggøre, og indkluderer et menneskevæsen, så lad vær med at brokke dig. Løveskulpturen i samlingen vejer næsten 500 kr. Neat stuff. Men husk nu drenge og piger, det er ikke størrelsen, men gørrelsen. Eller var det smørrelsen? De dummes ekkoer bliver svagere vær dag, you get my point. Det er ikke hvad du gør, men hvordan du gør det. Ja, det kan du fortælle til ofrene. Jeg er sikker på at Yılmaz havde 700 bolivianer underkastet til opgaven Potosí-style. Just kidding. Det er alligevel for hård en joke. Men så igen bør man ikke gøre for meget alvor af mørket, vi ved jo at mørket stærkeste side er dens evne til at gøre nar med lyset. Bekæmpe ild med ild?

Yılmaz fortæller, at projektets formål er at skyde lys på destrueringen af miljøet. Det synes at være den vigtigste pointe. Men det siger alle jo idag. Jeg bagte den her kage for miljøet skyld, jeg rejste verden rundt for at bringe opmærksomhed på Borneo orangutangernes velfærd, eller hvad med den her, jeg byggede mit firma og blev millionær for Amazonas truede myrearter. Bullshit, bullshit, bullshit. Her taler jeg også til mig selv. Vi er alle fulde af pis. Yılmaz er fuld af pis, jeg er fuld af pis, du er højst sandsynlig også fuld af pis. Men det er så der at toilettet kommer ind. Relief. Aid. Aids.

Med alt det sagt værdsætter jeg virkelig signaleringen. Det er at tage vores stolthed, vores forfængelig og vores hubris og sætte disse mindre pæne af vores kvaliteter i arbejde for den gode sags tjeneste, og i tilfælde af Yılmaz’s skulpturer her, at levere ærefrygt. Voila. BIUTIFUL.

 


 

@selcukyilmz_