Naomi & Chelsea

Skønhedskonceptet og dets mange farver

Fotograf:
Nick Perritt
Modeller:
Naomi E & Chelsea Hooker

Forestil dig noget skønt. Forestil dig skønhed. Hvad kommer du i tanke om? Sommer i grønne skove? Kvinder? Mænd? Dyr? Regnvejr? Græs? Uselfiske handlinger? Heltedåder? Sø og hav? Papaya? Appelsin? Banan? Smil?

Skønhed et koncept af mange farver…

Skønhed er et koncept af mange farver. Det forekommer os ofte sådan, at hvad burde vække vores æstetiske sanser, ikke gør det. Andre gange møder vi skønheden, hvor vi mindst havde forestillet os at finde den. Vigtigst af alt må vi holde det over os, at skønheden altid kun er et koncept. Men vi kan da vel godt gøre os enige i, at skønhed overordnet er et æstetisk fænomen. Men hvad er skønhed udover?

Skønhed er et tværfagligt og tværkulturelt koncept som bader os i ærefrygt. Skønhed er det som får os til at føle, og det som bringer os ruin når det bliver taget fra os. Skønhed er det vi leder efter fra dag 1. Men hvad tænker tænkerne om skønhed?

Skønhed & Natur

Alt hvad vi er blevet, er vi blevet fordi at det har været fordelagtigt. Skønhed er en af evolutionens mange karakteristika. Det er hvad der drager os til hinanden. Skønhed er en signalværdi der aldrig har kunnet fakes. Skønhed er hvad vi bliver når vi har overskud og ikke frygter rovdyrenes bid. Dengang var det de stærke og skønne der overlevede. Man kan jo tage et kigge på Danmark idag. Vikingerne drog over Nordsøen for guld og skatte. Det var de stærke danskere der tog med, men kun de allerstærkeste af de stærke som kom tilbage. Men de kom lige mange tilbage som de tog afsted. Hvordan kan det være? Skønhed, min ven. Skønhed. De bragte nemlig alle de smukke kvinder med tilbage som krigsskat.

Men idet at skønhed er en konstruktion, gør det også konceptet om skønhed bøjeligt. Alt efter hvor du befinder dig i tid og/eller sted, er skønhed et flydende begreb. Hvad der er skønt for dig, er måske grotesk for en anden. Men så bliver spørgsmålet stillet…

Er der nogle karakteriska af skønhedskonceptet som er universelt på tid og afstand?

Det synes at være sådan. Skønhed er jo ikke kun mænd og kvinder, men ligeså dyrene i skoven, og skoven selv. Kollektionen selv er en feinschmecker af skønhed. På dansk kan man godt sige at noget smager skønt, men man ville lyde lidt underlig hvis nu man sagde: “How beautiful does this wine taste?”. Det kan man ikke sige, så der kobler konceptet sig altså på sproget. I USA kan man ikke smage skønhed. Det kan vi heldigvis godt her i Danmark.

Skønhed = Godt for mig

Et æble er smukt. Det er smukt, fordi at vi har lært, at det er godt for os. Vi bliver altså trænet til naturen til kunne genkende skønhed. Hvis det er sundt, så er det også ofte smukt. Men vi må huske Gandalfs vise ord: “Ikke alt der glitrer, er guld”: Det går også den anden vej: Man kan nemlig selv gro sig smuk, så at andre begynder at betragte én som godt for dem. Det er det som jeg mener, når jeg snakker om i ‘LAD DØREN STÅ PÅ KLEM FOR ASTRONAUTERNE’, at “Alt hun var, var noget hun fandt i skoven.”. En vilje til skønhed.

 


 

Fotograf: Nick Perritt
Modeller:
Naomi E & Chelsea Hooker